Dlaczego warto używać cynamonu

Dlaczego warto używać cynamonu?

Cynamon jest niezwykle smaczną przyprawą. Od tysięcy lat jest ceniony za właściwości lecznicze. Współczesna nauka potwierdziła to, co wiedziano już od wieków. Warto zapoznać się z najważniejszymi korzyściami zdrowotnymi cynamonu.

Bogactwo substancji o potężnych właściwościach leczniczych

Cynamon jest przyprawą, wytwarzaną z wewnętrznej kory drzew, naukowo zwanej Cinnamomum. Już w starożytnym Egipcie wykorzystywano cynamon. Kiedyś był rzadki i cenny, dawano go nawet jako prezent królom. Obecnie cynamon jest tani i dostępny w każdym supermarkecie. Jest popularnym składnikiem różnych potraw.

Wyraźny zapach i aromat cynamonu wynika z części oleistej, która jest bogata w cynamonaldehyd. Naukowcy uważają, że ten związek jest odpowiedzialny za pozytywny wpływ cynamonu na nasze zdrowie i metabolizm.

Bogaty w przeciwutleniacze

Cynamon jest pełen przeciwutleniaczy. Chronią one nasze ciało przed stresem oksydacyjnym, powodowanym przez wolne rodniki. Przede wszystkim cynamon zawiera dużą ilość polifenoli. Biorąc pod uwagę właściwości antyoksydacyjne, cynamon wyprzedził nawet czosnek i oregano. Może być stosowany jako konserwant żywności.

Właściwości przeciwzapalne

Jedną z ważnych zalet cynamonu są jego właściwości przeciwzapalne. Pomaga organizmowi zwalczać infekcje i naprawiać uszkodzenia tkanek. Stan zapalny może być problemem, jeśli jest przewlekły i skierowany przeciwko własnym tkankom.

Może zmniejszać ryzyko chorób serca

Cynamon może zmniejszać ryzyko pojawienia się chorób serca. Pamiętajmy, że choroby serca są jedną z najczęstszych przyczyn przedwczesnej śmierci. Wykazano, że jeśli osoby z cukrzycą typu 2, będą codziennie brać 1 gram (lub około pół łyżeczki) cynamonu, ich wyniki krwi się poprawią.

Cynamon zmniejsza poziom całkowitego cholesterolu, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów. Natomiast poziom „dobrego” cholesterolu HDL pozostaje stabilny.

Jeśli będziemy brać 120 mg cynamonu codziennie, możemy też podwyższyć poziom dobrego cholesterolu.

Większa wrażliwość na insulinę hormonalną

Insulina jest jednym z kluczowych hormonów, regulujących poziom metabolizmu i zużycia energii. Jest także niezbędna do transportu cukru we krwi z krwioobiegu do komórek. Problem jednak polega na tym, że wiele osób jest odpornych na działanie insuliny. Jest to insulinoodporność, cecha charakterystyczna poważnych chorób, takich jak zespół metaboliczny i cukrzyca typu 2.

Cynamon może znacznie zmniejszyć oporność na insulinę. Ponadto zwiększając wrażliwość na insulinę, może też obniżyć poziom cukru we krwi. Jak widzimy, cynamon ma liczne korzyści zdrowotne.

Silny efekt przeciwcukrzycowy i obniżenie poziomu cukru we krwi

Cynamon pozwala obniżyć poziom cukru we krwi. Po pierwsze wykazano, że zmniejsza ilość glukozy, która dostaje się do krwi po spożytym posiłku. Ingeruje bowiem w liczne enzymy trawienne, spowalniające rozkład węglowodanów w przewodzie pokarmowym. Po drugie, cynamon może oddziaływać na komórki poprzez naśladowanie insuliny.

Poprawia w ten sposób wychwytywanie glukozy przez komórki, choć działa znacznie wolniej niż insulina. Skuteczna dawka wynosi zwykle 1-6 gramów lub około 0,5-2 łyżeczki dziennie.

Korzystny wpływ na choroby neurodegeneracyjne

Choroby neurodegeneracyjne polegają na postępującej utraty struktury lub funkcji komórek mózgowych. Do najpopularniejszych zaliczamy chorobę Alzheimera i Parkinsona. Dwa związki występujące w cynamonie prawdopodobnie hamują gromadzenie się białka tau w mózgu, co jest jedną z charakterystycznych cech choroby Alzheimera.

Cynamon pomaga też chronić neurony, znormalizować poziom neuroprzekaźników i poprawić funkcje motoryczne. To z kolei jest ważne przy leczeniu choroby Parkinsona.

Może chronić przed rakiem

Rak charakteryzuje się niekontrolowanym wzrostem komórek. Ogólnie rzecz biorąc, zgromadzone dowody wskazują na to, że ekstrakty cynamonowe mogą chronić przed rakiem. Działają poprzez zmniejszenie wzrostu komórek nowotworowych i tworzenie naczyń w naczyniach krwionośnych w nowotworach, wydają się toksyczne dla komórek rakowych, powodując śmierć komórki.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij